Marea Britanie refuză să respecte regulile şi dă o lovitură tuturor ţărilor din Uniunea Europeana

Uniunea Europeană poate oferi Londrei un acord comercial extrem de ambițios, care să includă tarife zero și multe servicii, cu condiția ca Regatul Unit să respecte standardele blocului comunitar.

Așa a anunțat negociatorul șef pentru BREXIT, Michel Barnier. Numai că premierul britanic Boris Johnson e gata să pună capăt negocierilor. Acesta a declarat astăzi răspicat că “nu este nevoie ca țara sa să respecte regulile” impuse de la Bruxelles.

Premierul britanic se referă la Acordul de Brexit – deja încheiat cu Uniunea Europeană. Pe acesta se va baza în viitor comerţul Regatului Unit, insistă Johnson, dacă Londra nu va încheia un nou acord comercial cu blocul comunitar.

Boris Johnson: „Întrebarea este dacă vom conveni un acord comercial cu Uniunea Europeană comparabil cu cel pe care UE îl are cu Canada, sau poate cu Australia. În fiecare din aceste cazuri, nu am niciun dubiu, Marea Britanie va fi mai prospera.”

Acordul comercial UE-Australia încă se negociază. În termenii acordului comercial UE-Canada, traifele pentru importuri la majoritatea bunurilor sunt eliminate, între cele două părţi. Dar sunt menţinute controalele vamale şi verificarea TVA-ului.

De asemenea, sunt mult mai restricţionate anumite servicii, cum sunt cele bancare, un aspect important din perspectiva Marii Britanii. Boris Johnson a respins solicitarea Bruxelles-ului ca Regatul Unit să adopte regulile Uniunii Europene în privinţa concurenţei, subsidiilor, protecţiei sociale sau a mediului.

Negociatorul UE a mai spus că trebuie să existe acces reciproc în apele teritoriale pentru pescuit – o condiţie pe care Londra o respinge.